Save 50%

#19 Sherlock Holmes: Misteri Puntianak Sussex, Tiga Lelaki Bernama Garridebs, Kes Jambatan Thor & Misteri Lelaki Merangkak - Edisi Bahasa Melayu

List price: RM10.00
RM5.00
You save: RM5.00 (50%)
5 item(s)
+

Tajuk: #18 Sherlock Holmes: Misteri Puntianak Sussex, Tiga Lelaki Bernama Garridebs, Kes Jambatan Thor & Misteri Lelaki Merangkak  - Edisi Bahasa Melayu
ISBN: 978-967-369-599-7
Penerbit:Penerbit X
Penulis: Sir Arthur Conan Doyle 
Tahun Terbitan: 2022
Muka Surat: 138
Halaman:Hitam Putih
Format: Softcover
Berat (kg): 0.09 kg
Dimensi (cm): 18.4 cm x 11.5 cm x 1 cm
 
 
SINOPSIS
 
Misteri Puntianak Sussex
 
Tuan Robert Ferguson datang ke Baker Street kerana dia mengesyaki isterinya adalah puntianak! Dia telah menyaksikan dengan matanya sendiri di mana isterinya dengan mulut berlumuran darah baru selesai menghisap darah bayi mereka, dan rupanya itu bukanlah perbuatannya kali pertama. Sebelum itu perbuatan isterinya itu telah beberapa kali dilihat oleh pembantu rumah mereka, bagaimanapun Tuan Ferguson enggan mempercayainya ketika itu. Bagaimana Sherlock Holmes dan Dr. Watson menyelesaikan kes ini? Adakah kes seperti in dapat diselesaikan?
 
Tiga Lelaki Bernama Garridebs
 
Nathan Garrideb meminta Holmes mencarikan orang yang mempunyai nama keluarga yang sama sepertinya, iaitu 'Garrideb'. John Garrideb, bekas peguam dari Kansas telah menemui Nathan dengan membawa wasiat seorang hartawan supaya mencari tiga lelaki bernama Garrideb. Mereka cuma perlu mencari seorang lagi untuk mewarisi harta yang dijanjikan dalam wasiat itu. Mendengar cerita John itu, tentulah Sherlock Holmes tahu ia kedengaran amat mencurigakan. Siapa sebenarnya John Garrideb? Apakah rahsia di sebalik nama Garrideb ini?
 
Kes Jambatan Thor
 
Maria Gibson ditemui mati di atas Jambatan Thor, dalam kawasan estet kediamannya. Pengasuh anak-anaknya, Grace Dunbar pula telah ditahan kerana membunuh. Grace mengaku bertemu dengan majikannya di atas jambatan itu sebelum kematiannya, tetapi tidak mengaku membunuhnya. Bagaimanapun, polis menemui senjata membunuh di dalam almari pakaian pengasuh itu. Senator J. Neil Gibson, pemilik estet itu percaya pengasuh itu telah difitnah. Holmes menyiasat tempat kejadian dan mendapati ada yang tidak kena pada lokasi pembunuhan itu. Holmes yakin, serpihan batu daripada jambatan itu adalah kunci untuk menyelesaikan misteri siapa pembunuh Maria Gibson, manakala Dr. Watson pula mengesyaki senator itu sendiri yang membunuh isterinya kerana dia mempunyai motif.
 
Mister Lelaki Merangkak
 
Profesor Presbury, berumur 61 tahun mula berkelakuan aneh selepas bertunang dengan seorang wanita muda. Keadaannya ini menimbulkan kerisauan Trevor Bennett, iaitu setiausahanya. Mulanya profesor itu keluar rumah selama dua minggu. Selepas pulang, personaliti profesor itu berubah menjadi bengis dan suka menyendiri. Anjing kesayangannya pun seperti tidak mengenalinya lagi apabila ia bertindak agresif dan mahu menyerangnya. Namun yang paling menakutkan, Trevor melihat profesor itu berjalan dengan cara merangkak dan keluar rumah pada tengah malam. Apakah yang sebenarnya terjadi kepada profesor itu? Dan kenapa Sherlock Holmes menjadi terlalu obses dengan tarikh-tarikh dalam kes ini? Keempat-empat kisah in telah dimuatkan dalam jilid The Case-Book of Sherlock Holmes yang pertama kali diterbitkan pada tahun 1927.
 

Urutan Novel Sherlock Holmes

 1. Penyiasatan Benang Berdarah
 2. 4 Pemburu Harta
 3. Skandal di Bohemia
 4. Misteri Lembah Boscombe
 5. Misteri Delima Biru
 6. Pilu Seorang Bangsawan
 7. Silver Blaze
 8. Ritual Keluarga Musgrave
 9. Jurubahasa Yunani
 10. The Hound of the Baskervilles
 11. Perangkap Rumah Kosong
 12. Penunggang Basikal Solo
 13. Si Jahat Charles Augustus Milverton
 14. Misteri Kehilangan Pemain Ragbi
 15. The Valley of Fear
 16. Pembunuhan di Wisteria Lodge
 17. Pelan Bruce-Partington
 18. Misteri Klien yang Masyhur
 19. Misteri Puntianak Sussex
 20. Misteri Surai Singa